Wystrój wnętrza – jak zrobić to dobrze

Działając w branży gastronomicznej musimy pamiętać o wielu ważnych kwestiach, bez których nasz lokal nie będzie mógł wznieść się ponad konkurencję. Musimy zakupić całą masę produktów, które będą wspomagały przechowywanie i przygotowywanie produktów. Dobre systemy chłodzenia pozwolą nam przygotowywać świeże jedzenie, są także niezbędne żeby, w razie kontroli sanepidu, utrzymać swój biznes przy życiu. Oprócz chłodni ważne jest odpowiednie wyposażenie kuchni. Najlepiej jest przemyśleć rozkład poszczególnych elementów, tak żeby szef kuchni i pomoc kuchenna mogli ze sobą sprawnie współpracować i kooperować, nie przeszkadzając sobie nawzajem. To przełoży się na znacznie szybsze przygotowywanie posiłków, czego konsekwencją będzie o wiele większe zadowolenie i satysfakcja klientów. Oprócz dobrego zaplecza, warto wymyślić ciekawy wystrój sali. Bardzo często ludzie przychodzą do danego lokalu tylko ze względu na specyficzny klimat, który w nim panuje. W tym wypadku nie warto trzymać się żadnych schematów, nikt nie przyjdzie do nasze restauracji jeśli będzie nudna, no chyba że serwujemy wyśmienite jedzenie. Oprócz standardowego wyposażenia, czyli krzeseł i stolików, warto pomyśleć o jakiś ozdobach na ściany. Wyposażenie restauracji powinno być dostosowane do tego, jaki klimat chcemy uzyskać. Utrzymując knajpę w stylistyce westernowej możemy na przykład na ścianie zawiesić rogi bawoła. Jeżeli robimy restaurację dla fanów Gwiezdnych Wojen możemy pokusić się, na przykład, o kupno miecza świetlnego. Oczywiście musimy także dostosować się do wymagań rynku, jednak warto znaleźć swoją niszę. Tworząc oryginalną restaurację możemy zyskać o wiele więcej, niż robiąc ją na tradycyjny i oklepany sposób. Jeśli w sali jadalnej umieścimy jakąś dziwną i szaloną dekorację, być może lokalne gazety zainteresują się tym, zrobią artykuł o naszym biznesie. Chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć jak wpłynie to na sprzedaż. Jeśli nie mamy talentu do dekorowania wnętrz, zawsze możemy zatrudnić firmę która zrobi to za nas.